Een paar hele interessante dagen.
Door: Janneke de Vries
Blijf op de hoogte en volg Janneke
09 Maart 2013 | Nederland, Pieterburen
Hier ben ik weer om even een update te schrijven.
De afgelopen dagen is er vrij veel gebeurd.
Heb deze week weer op verschillende afdelingen gestaan, maar de griend vind ik toch het leukst met de grijze zeehonden. Ze zijn echt heel grappig, want de ene zit op de ruit de tikken de ander zit met het water te spelen, en de ene zabbelt aan het raam waardoor je mwawawawa hoort haha. Ze zijn echt geweldig! s'avonds kregen we te horen dat er een volwassen grijze zeehond binnenkwam van 150 kilo. Ik wist niet eens dat ze zo groot konden worden. Eerst kregen we van iedereen verhalen over de vorige keer dat er zo'n volwassen grijze zeehond was binnen gebracht, nou dat waren hele avonturen. Maar eerst zei iedereen oh mwah dat zal wel meevallen (de grootte). Toen vroeg de dierenarts of wij wouden filmen/assisteren. Natuurlijk deden wij dit. Toen we na lang wachten en veel liedjes gezongen te hebben (ja we waren er te vroeg) Kwam de vrachtwagen eindelijk aan. Toen werd de vrachtwagen opengedaan, nou daar lag hij de dan, wat een kanjer. Echt bijzonder,wat een gigantisch beest. Nou met 6 man heb naar een andere plaats te hebben gebracht, werd er bloed afgenomen. Een tag gezet die nauwelijks door de flipper heen kon. Zijn staart was al groter dan mijn hand wat een enorm beest. Dit zou je gewoon met eigen ogen moeten zien, dan pas weet je hoe groot hij is. Hij is 2,35 lang en meer dan 150 kilo want de weegschaal kon hem niet wegen we denken rond de 180 kilo. Het beest is heel zwak en we denken dat hij het niet gaat redden wat hij is gewoon heel oud. Dit was heel bijzonder, wat een geluid kwam hier uit, ik wist niet eens hoe groot deze beesten konden worden. Soms krijg een voerder zo'n pup nog niet eens gehouden. Laat staan hoe gevaarlijk zo'n een grote is. Zijn naam is Hugo! De rest van de dagen heb ik ook nog veel geleerd, zoals wonden schoonmaken en nog meer dingen.Helaas is ook een heel leuk zeehondje overleden, want ik echt erg vind:
Liefste kleine Sina, we zullen nooit vergeten hoe je altijd naar ons toe kwam hobbelen omdat je visjes wauw en dan aan onze laarzen bleef tikken tot dat je je visjes kreeg. Ik weet nog dat je bijna ontsnapte en ik de deur niet kon openmaken je was zo enthousiast omdat je honger had. Hoe erg we ook ons best hebben gedaan om jou beter te maken, nu heb je geen pijn meer. ♥
Ik heb ook deze week weer nieuwe vrienden gemaakt, levenservaringen gehoord en veel gepraat. Mooie foto's gezien en veel gedeeld. Veel mensen hier hebben al met zoveel prachtige dieren gewerkt, en vind het dan ook leuk om naar hun verhalen te horen. Zo leer ik ook weer meer!
Vandaag: Autopsie (Necropsy)
Vandaag moest ik alweer om 7 uur aan het werk zijn, dit was raar op een zaterdag, vandaag stond in de quarantaines 1 t/m 4. En er was vanavond een Autopsie van de zeehond Pengu (Gewone zeehond, vrouwtje)
Ik wouw dit graag zien en de dierenarts had nog hulp nodig, nou goede combi. We gingen deze autopsie om half 8 starten.
Een autopsie maakt men om te onderzoeken, wat er nou eigenlijk speelde in het lichaam van een zeehond. Zo word een overleden zeehond in de diepste puntjes onderzocht (ontleed,opengesneden). Ja dit klinkt best cruel, maar zo kunnen ze levens van andere dieren redden. Er worden monsters genomen en deze worden ook vaker naar het lab gestuurd.
Dit was heel bijzonder om bij te wonen, we mochten zelfs assisteren. Ik mocht alles voelen en kijken, en ik had dingen gezien die ik nog nooit had gezien. Al was het wel moeilijk, want het waren Engelse begrippen. Maar ik heb heel veel gezien en heel veel geleerd hiervan.
Groetjes en Kusjes
Janneke
12 Maart 2013 - 21:31
Marjo Smeding:
hey lieve schat, lieve janneke,
Wat een ervaringen, levenservaringen in goede en in slechte tijden ! Ik vind het heel knap hoe je dat doet en verwerkt als mijn 18-jarig kind ! ik ben trots op je ! Al twee zeehondjes die gestorven zijn waar je bij betrokken bent.Knap hoe je daar mee omgaat.
Ik weet nog steeds niet wat de status van je voeders is, maar dat je de dierenarts piano lleert spelen vind ik echt te gek. Hoe gaat het met de zeehondjes Teun en Janneke ?
liefs mams, Marjo